Almedal: Från och med nu och 20 dagar framåt
ALMEDAL
Från och med nu och 20 dagar framåt
Luxury/Border
Betyg: 5

Idoldyrkan kan ta en långt.
   Almedal fick rentav sin lika sublima som odraperade Håkan Hellström-tribut »Och alla platserna« – för övrigt bekant från »Sonically Speaking vol 32« – tolkad av hyllningsobjektet självt vid hans sedvanligt triumfartade spelningar i somras.
   Större kan det väl inte bli.
   När göteborgsduon nu står i färd med att albumdebutera väntade man sig kanske att de skulle ha lämnat sina allra mest uppenbara Håkan-passningar bakom sig. Uppdraget slutfört, liksom.
   Att nämnda halvgenombrott till låt de facto utelämnas signalerar också att Love Williamson och Adam Joleby anser sig ha gått vidare.
   Ändå visar det sig inte låta på så vis i praktiken.
   »Från och med nu och 20 dagar framåt« bär rakt igenom en stor skuld till det hellströmska arvet. Det vimlar av jangliga Johnny Marr-gitarrer, sordinerade trumpetserenader, vankelmodig sång, spontant utslängda glädjerop och texter som blickar tillbaka på dimmiga dagar av såväl härjande som brustna hjärtan.
   Man skulle kunna känna sig förnärmad. Det finns säkert de som gör det.
   Själv blir jag mest lite rörd.
   Okej, i »Krokusvägen« går de för långt – det är bara en störigt uppenbar »En vän med en bil«-ripoff. Annars nöjer sig Almedal överlag med att hålla »Känn ingen sorg…«-traditionen, som förebilden i mångt och mycket har lämnat bakom sig, vid liv. Med icke obetydlig charm, bör tilläggas. Brister det så är det oftast i sången och den aningen odynamiska produktionen, däremot pekar flera av låtarna och arrangemangen på att killarna kan ha nog med begåvning för att så småningom komma att låta som sig själva.
   Ska duon inte sluta som en väldigt liten fotnot måste nästa skiva nämligen dryga ut konceptet en smula.
   Det finns trots allt en gräns för hur långt idoldyrkan kan ta en.
PIERRE HELLQVIST
2008-03-18