Surrounded: The Nautilus Years
SURROUNDED
The Nautilus Years
One Little Indian/Border
Betyg: 6

Titeln är lockande och får mig att sväva i väg till barndomens äventyrsberättelser. Kapten Nemos ubåt i Jules Vernes »En världsomsegling under havet« och »Den hemlighetsfulla ön« heter Nautilus. Och vid googlande på Nautilus lär jag mig även att det är namnet på bläckfiskar med yttre skal, så kallade pärlbåtar, en uråldrig art som finns kvar i haven än i dag.
   Det är mycket marinbiologi över växjöbandet Surroundeds andra album. Här finns låtar som heter »The Oceanographer«, »Human Pelagic«, »Easy Piranhas« och »Swimming to Glapagos« och det är lätt att föreställa sig färgsprakande fiskar, vackra snäckor och havsfåglar när man lyssnar på den fantasieggande musiken.
   Bland de elva låtarna hittar jag inga svackor. Men inte heller några riktiga toppar. Hela skivan befinner sig i samma läge, med ett konsekvent sound som byggs upp med drömska gitarrer, susande keyboards, och Mårten Rydells viskande sång. Jag har aldrig hört ett band som har hämtat så mycket näring från Sparklehorse. På Surroundeds hemsida nämns även Mercury Rev och Flaming Lips – men det ekar ännu mer av East River Pipe.
   Inga dåliga inspirationskällor. Problemet är att Surrounded borde försöka leta efter fler originella idéer, först då skulle de lyfta sig ett par snäpp. Samtidigt är allt tjusigt ihopsnickrat och vill man drömma sig bort med en atlas i fickan kan det vara en skiva att dyka ner i.
PM JÖNSSON
2008-03-18