Erik Levander: Kondens
ERIK LEVANDER
Kondens
Rumraket/Dotshop.se
Betyg: 8

Försiktigt men med pondus svänger planet ut på startbanan. Ett kort stopp i rätt position och så sätts hjulen i rullning igen, de plötsliga krafterna trycker passagerarna bakåt i stolsryggarna. Korrekt hastighet nådd, marken lämnas.
   Mina läppar breder ut sig i ett leende. Just då och där är resan som underbarast. All eventuell nervositet, alla förväntningar och säkerhetskontroller har gått över i ett enda omedelbart »på väg!«. Motorerna dånar, vinden viner och landskapet nedanför breder ut sig leksaksaktigt. Livet och välbefinnandet i händerna på andra, villigt överlåtet.
   »Kondens« – linköpingsonen, numera köpenhamnsbon Erik Levanders ungefär tredje fullängdare – är ett verk som är ovanstående. De nio spår som utgör alstret får mig alltså att flyga. Att uppleva. Att nå destinationer. Ljud rister och slits itu, elektriskt sprakande och dova drones bygger sakta upp himlastormande stämningar. Mego-knaster och Oval-hackande i kombination med dramatiska popidéer. Field recordings samklingar med passager som tangerar noise.
   Meter för meter sjunker plåtkroppen, asfalten kommer närmare. Landningen är inte alls lika upphetsande som starten, den är mest transportsträcka utan själsligt tumult. Som tur är går besvikelsen att råda bot på. Tryck bara »play« och stig mot himlarna.
JOHAN JACOBSSON
2008-03-18