Kissey Asplund: Plethora
KISSEY ASPLUND
Plethora
R2/Playground
Betyg: 5

2007 viskades det om Kissey Asplund i nästan varje hörn av västvärldens underjordiska klubbkultur. Vare sig det var frågan om Soultempos somriga house, Flyphonics jazziga beats eller Kool DJ Dusts eklektiska hiphoputflykter så fanns hon där.
   När denna tjugofemåriga stockholmstjej, numera boende i Malmö, själv får välja på sitt debutalbum blir ljudlandskapen mer minimalistiska och nedtonade men i allra högsta grad experimentella. Här ryms sub-bas och brutna rytmer, samt inte minst gott om hiphopattityd. Släpiga och ambienta J Dilla-beats med hjärtat i jazzen signerade franska producentkollektivet PapaJazz får rama in hennes egensinniga pratsång, falsett à la Minnie Ripperton (»You & I«) och coola fraseringar.
   De ibland planlöst vandrande looparna gör dock att det mot slutet av skivan är lätt att tappa koncentrationen. Det är uppenbart att Kissey vill få något sagt på »Plethora« men ibland undrar man exakt vad det är hon försöker säga.
NICOLA PRYKE
2008-04-08