Nina Kinert: Pets & Friends
NINA KINERT
Pets & Friends
Another/Bonnier Amigo
Betyg: 8

Det är en strålande tillväxt på den kvinnliga sidan av den svenska rockscenen. Det görs enormt mycket bra musik. Med fantasi, känsla och en vilja att erbjuda nya, intresseväckande uttryck stormar tjejerna in. Och har ni redan köpt albumen med Ane Brun och Montys Loco så tycker jag att det här ska stå på tur.
   Nina Kinert har gjort två väldigt bra album och dessutom förgyllt en reklamsnutt med den underbart vackra sången »Through Your Eyes«. Hon är väl värd ett genombrott.
   Det kommer en strid ström av kvalitetslåtar ur henne och hon sjunger dem med en sinnligt följsam och sensuellt beslöjad röst, centrerad kring en musikalisk styrka man inte lär rubba utan tillåtelse.
   Kinert har tidigare utmärkt producerats av Love Olzon, men frågan är om hon inte hittat sin perfekte samarbetspartner i Johan Lindström. Han bygger ljudbilder som är enkla och sällsynt självklara på ett vis som passar Kinerts låtar som handen i handsken. Han handplockar intressanta och lyhörda musiker som Bebe Risenfors, Elle-Kari Larsson och Pontus Levahn, en ung trummis som spelar som en dröm rakt igenom albumet. Sammanförandet av honom, Kinerts harpsichord och Bebes spruckna Frälsis-blås i »Get Off« är bara en av albumets många drömkombinationer.
   Lindström lånar ur traditionen – hör till exempel de väldigt subtila Beach Boys-influenserna i titelspåret och lågprisannekteringen av Spectors »wall of sound« i »Combat Lover« – men skruvar allt så egensinnigt att inget någonsin förvandlas till pastich. Den där sågen som Lindström gnider spökliga ljud ur har ni aldrig hört i någon Brian Wilson-produktion.
LENNART PERSSON
2008-04-08