The Grand Opening: Beyond the Brightness
THE GRAND OPENING
Beyond the Brightness
Tapete/Dotshop.se
Betyg: 7

Andra chansen.
   När The Grand Opening släppte sitt debutalbum för två år sedan kallade jag dem i en recension för »den kritvita tungsinthetens CNN«. Något har förändrats, inte mycket, men något. Det sjungs fortfarande vemodets lov till långsamma, svepande ackordsjok. Det är fortfarande de stora frågornas omöjlighet som avhandlas.
   Men Ånge-bandet har rört sig mot en mer ambient känsla. Det är ännu inte instrumental musik; men det skulle kunna vara det. Låtarna är ute efter att frammana känslor, att sätta sinnena i svallning. Det är inget sing-a-long ståhej, det här.
   John Roger Olsson heter mannen som i stort utgör The Grand Opening. Det är han som blottlägger känslorna, det är han som styr melankolin i färdriktningen. Lite i skymundan gör han sedan några år tillbaka något av den mest intressanta musiken i Sverige. Han följer utan att tveka sitt hjärtas väg. Det glöder om hans låtskrivargärning.
   »Beyond the Brightness« är således ett nytt steg. Inte nödvändigtvis i ny riktning, men vidare på vägen som kommer att leda John Roger och hans The Grand Opening till ställen dit syret är tunnare, men klarare. Höga höjder.
   Negativt? Plattan är aningen kort: nio spår på knappa trettiosju minuter. Vissa av låtarna är dessutom lite väl lösa i konturerna. Ser man plattan som en helhet funkar det; men låt för låt blir det lite väl anemiskt. Den utmärkta produktionen ökar bara konturlösheten: den gnistrande ljudbilden suddar effektivt bort alla revor och sprickor.
   The Grand Openings andra album. Samma väg; andra hjulspår. Jag ser redan fram emot tredje plattan. Det här bandet tänker jag följa till vägs ände.
TONY ERNST
2008-04-08