Frankie Miller: Blackland Farmer
FRANKIE MILLER
Blackland Farmer
Bear Family/Border
Betyg: 9

Bland älskare av genuin honkytonk är Frankie Miller lika högt ansedd som Lefty Frizzell, George Jones och Hank Williams. Mellan åren 1959 och 1966 spelade Miller in sjutton singlar och tre album för Texas-etiketten Starday, alla oförskämt bra. För finsmakare och countryfanatiker är dessa ett absolut måste. På »Blackland Farmer« presenteras de tillsammans på en trippel-CD.
   Sällan har så många skarpladdade, sprakande countrykanoner avfyrats från ett och samma ställe förut. I »Strictly Nothin’« beskriver Miller hur han mår i sin misslyckade kärleksrelation med den bittra textraden »I should have my head examined but she’s done warped my brain« och manlig självömkan har förmodligen aldrig uttryckts bättre än i »Out of This World« eller »It Took a Lot of Love to Let You Go«. Med varm röst och ett utryck som grabbar tag i lyssnarens varenda nervtråd radar Miller upp tårdrypande pärlor på parad. Med plattor som »A Little South of Memphis« och versionen av Eddie Noacks »Too Hot to Handle« nedstoppade i packningen skulle en livslång vistelse på en öde ö kunna bli en ren njutning. Den som uppskattar George Jones tidiga alster kommer att jubla över Frankie Miller.
   Till skillnad mot många av sina kollegor lyckades han överleva sin karriär som countrysångare utan att tillförskansa sig alltför djupa själsliga skavanker. I slutet av sextiotalet, när många tidigare kompanjoner knaprade piller och tittade djupt ner i glasen, sadlade Miller om till bilförsäljare. Först på senare år har han återigen låtit sin stämma ljuda och då endast vid väl valda tillfällen. I det hundra sidor tjocka omslagshäftet avslöjar sångaren allt om sina bravader för musikhistorikern Hank Davis.
L-P ANDERSON
2008-04-15