M83: Saturdays=Youth
M83
Saturdays=Youth
Virgin/EMI
Betyg: 7

Sommaren 2005 var en av de varmaste i Frankrikes historia. I Le Monde och France Soir rapporterades det om hur människor på landsbygden kuvade under i hettan eftersom de inte hade råd med luftkonditionering.
   Den sommaren befann jag mig under tre veckor i Antibes, en rustik kuststad i sydöstra Frankrike.
   Vart jag mig än vände satt ännu en svensk familj, till synes från någon av Stockholms bättre förorter, med Dagens Industris Weekend-bilaga bredvid sig och drack San Pellegrino direkt ur en frysväska från Josef Frank.
   Det var just här, i brytpunkten mellan lantlig fransk sydkust och nyrik europeisk medelklass, Anthony Gonzalez växte upp. På tre album under pseudonymen M83, där i synnerhet det andra »Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts« alltmer framstår som hans magnum opus, har han tonsatt sin hemstads paradoxala dragningskraft.
   Om sommaren är Antibes träffpunkt för en självutnämnd europeisk jetset, men på vintern lämnar båtarna hamnen och med dem den franska rivierans försåtliga strålglans. Sällan har den politiska diskrepans som kommer med årstidernas skiftningar varit så tydlig som den är på »Saturdays=Youth«. Antagligen skulle The Radio Dept ha låtit så här om de vuxit upp på den franska sydkusten i stället för i utkanten av Lund.
   Där Gonzalez tidigare envisats med att dränka sina melodier i distorsion ägnar han huvuddelen av nya skivan åt att skruva ner volymen så att vi tydligare ska kunna höra texterna. Slutresultatet är körsång snarare än popmusik, med melodier som bara behöver ett försök.
NIKLAS ELMÉR
2008-04-15