Speedmarket Avenue: Way Better Now
SPEEDMARKET AVENUE
Way Better Now
Elefant/Border
Betyg: 8

Desperadopop.
   Ständiga nervsammanbrott följer dina spår, allsångsrefränger bor i dina artärer. Död, vässade knivar, blodsmak i munnen och jord i skorna är ting som förhöjer din lust, triggar det elektriska fält av kreativitet som omgärdar dig. Kollegor ses med avsmak; oborstade får som lydigt bräker själlösa pekoral för Medelsvensson. Allt på en gång, nätterna tar aldrig slut, spill ut ännu en öl och börja om på nytt. Morgonen därpå; polisbilar åker förbi med blåljusen tjutande, lärljungarna skrattar och kallar dem dina turnélimousiner.
   Mogen desperadopop.
   Se även »Way Better Now«, den stockholmsbaserade sextetten Speedmarket Avenues andra fullängdare. Fylld med hjärta, smärta, liv och lust, den ungdomliga dårskapen dock ersatt av erfarenheter, kunskaper. Sibille Attar och Isak Klasson lägger sina stämmor och lyrik på armen för allmän beskådan, växlar mellan böner och konstateranden, mörker och mer mörker. »Is that the moral code you still care about/Oh no I left that I’m way better now.« »He will confront you when you fail.« »Don’t fall in love/Don’t fall in love/Don’t fall.« Och bakom sången briserar de Jari Haapalainen-producerade gitarrerna, blåsinstrumenten, syntharna, trummorna och basarna gång på gång, rest armhår i deras spår. Namn, artistparalleller: Comet Gain, The Cure, Apples In Stereo, The Only Ones…
   Helt enkelt är »Way Better Now« ett verk skapat av människor som vet vad de vill, ett verk som ambitiöst kräver ens odelade uppmärksamhet.
   Ett verk som slutligen lägger »utsökt« till »mogen desperadopop«.
JOHAN JACOBSSON
2008-04-22