Nôze: Songs on the Rocks
NÔZE
Songs on the Rocks
Get Physical/Playground
Betyg: 9

Under 2007 valde både Hot Chip och Booka Shade varsitt Nôze-spår till sina respektive »DJ Kicks«-samlingar. Fullt naturligt, eftersom båda känns som självklara referenspunkter i Nôzes brokiga universum.
   Denna parisiska duo har tidigare släppt två album på den lilla etiketten Circus Company, bägge med rätt tydliga drag också av Matthew Herberts ivriga ljudsamplande och egenartade rytmknåpande. Bägge med flera sköna stunder.
   Men det är här, på »Songs on the Rocks«, som allt faller på plats.
Eller, snarare, som att allt formligen exploderar till ett rosa moln som lägger sig som ett förgyllande raster över hela musikkartan.
   Öppningsspåret »L’inconnu du placard« låter som en mix av en raspig Tom Waits, Manu Chao på fartigt chanson-humör och Booka Shade, om det nu går att föreställa sig något dylikt. Annat låter som om Senor Coconut gått på klezmerkurs och »Childhood Blues« är en lång, malande blues om en taskig barndom – med sliskigt blås och ljuvligt sentimentala körer.
   Och då har jag inte ens nämnt hitsen: »Remember Love«, med sitt fantastiska housepiano (en av killarna är klassiskt skolad pianist) och gulligt fånig refräng, och så »Danse avec moi«, duetten med Dani Siciliano (Matthew Herberts partner) med smekande fioler och en så där ljuvligt episk avslutning som inte hörts på den här sidan… nej, jag vet inte.
   Och »You Have to Dance« pulserar ju fram som det skönaste tåget mellan Köln och Berlin – bara för att plötsligt dyka upp på en sjaskig bar i Zagreb!
   En grymt rolig skiva, som ni kanske förstått, och dessutom alldeles lysande. Hot Chip och Booka Shade får akta sig.
PATRIK LINDGREN
2008-04-29