Low: You May Need a Murderer [DVD]
LOW
You May Need a Murderer [DVD]
Konkurrent/Border
Betyg: 8

Rockhistorien är fylld av musiker som har kämpat mellan tro och tvivel. Det finns liksom i fundamentet och har i många fall fungerat som kreativ tändvätska. Mormoner som spelar i framgångsrika band har däremot inte varit särskilt vanliga. Mick Ronson hade tydligen mormonbakgrund och inom indievärlden är Low det enda exemplet jag känner till. Det var fakta som man tidigt läste när Alan Sparhawk och Mimi Parkers långsamma och suggestiva musik sipprade igenom nittiotalets skräniga filter, men utan att den religiösa bakgrunden hamnade i centrum.
   Holländaren David Kleijwegt – som tidigare har gjort dokumentären »The Eternal Children« om freakfolkscenen – åkte till USA förra året och följde Low i drygt trettio dagar, på turné, i kyrkan, på familjeutflykter, hemma i Duluth, Minnesota. Kleijwegt gör inga försök att sätta in Low i en samtida musikkontext och det handlar framför allt om människorna Mimi Parker och Alan Sparhawk. Deras två barn tar betydligt större plats än Lows tredje medlem, basisten Matt Livingstone, som man knappt ser över huvud taget. Inget prat med andra musiker, vänner och så vidare förekommer. Skönt! Det är lätt att tröttna på alla intervjuer som vanligtvis förekommer i dokumentärer.
   Det är ett grepp som fungerar. Vardagsglimtar, korta nedslag, laddade ögonblick. Sparhawk har ibland svårt att svara på frågor, han ger lite vaga svar, både om livet som mormon och i kritiken av dagens USA som han uppfattar som ett land i förfall. Det känns som att han har mer att säga, men hans minspel, blickarna bort från kameran och tystnaden berättar samtidigt mycket om vad som verkar vara en komplex natur, en man som pendlat mellan ytterligheter. Det är svårt att utröna vad som hände under en livskris för några år sedan, men på något sätt trodde Sparhawk att han var antikrist. Han har tampats med drogmissbruk, det nämns i förbifarten.
   Mimi Parker hamnar i skuggan av sin man. En scen som etsar sig fast är när Sparhawk jammar med gitarren på vrålvolym i ett rum i deras hus och Parker tar hand om barnen. Jag hade velat höra henne mer, även om det är Sparhawk som är bandets motor. Titeln på filmen är hämtad från en av låtarna på Lows senaste album »Drums and Guns«. Några av deras mormonvänner trodde att texten var från satans perspektiv. Sparhawk säger att den handlar om tro, vad man är beredd att göra, i mötet med gud.
   Tunga ämnen, men det är en lågmäld och intressant film. Low predikar aldrig. Sparhawk och Parker sjunger tillsammans vid flera tillfällen, låtarna från »Drums and Guns« dominerar, men här finns även minihiten »Dinosaur Act« och en underbar tolkning av Bee Gees »I Started a Joke«.
PM JÖNSSON
2008-05-06