Autisterna: Sista scenen
AUTISTERNA
Sista scenen
Groover/Bonnier Amigo
Betyg: 6

Det tar ett tag, men till slut hittar jag på baksidan av CD-häftet: »Till minne av Anders Johansson.« Det känns som att paketeringen av »Sista scenen« skulle ha varit feltillverkad om inte den meningen hade funnits med.
   Under flera år utgjorde halva Autisterna tillsammans med Anders Johansson popbandet Lola Barbershop, ett östersundsgäng i göteborgsexil. Bandet låg hela tiden och bubblade under ytan, på väg mot ett större genombrott. Trots mängder av spelningar stannade resultatet på skiva vid en EP och efter diverse bolagsstrul började bandet somna in. Basisten och ene låtskrivaren Per-Olof Stjärnered drog i gång sidobandet Autisterna där andre låtskrivarhalvan Johansson inte var med. På väg till Hultsfredsfestivalen 2006 avled Johansson i en bilkrock. I samma bil satt Stjärnered och Autisternas gitarrist Jesper Hedin.
   Arbetet med »Sista scenen« blev därefter av naturliga skäl en del av sorgeprocessen för Stjärnered. Många texter handlar direkt eller indirekt om vad som hände den där dagen. Alla handlar om vänskap, minnen och gamla drömmar.
   Skivan är en lovande debut av en popsextett som inte riktigt är färdig än. Musikaliskt landar allt någonstans mellan Håkan Hellström och Perssons Pack, Stjärnered sjunger med känsla när inte kraft räcker till. Här finns flera starka låtar med både driv och inspirerade textrader som känns i magen – inledande »Himmelen« och andrasingeln »Johanna« kommer säkerligen att spelas på otaliga förfester i sommar. Samtidigt känns Autisterna melodiskt och textmässigt lite för tunna för den allra finaste svenskpopkostymen.
   Än så länge, är bäst att tillägga.
ANDERS DAHLBOM
2008-05-13