Days: Downhill [7″ + CDEP]
DAYS
Downhill [7" + CDEP]
Shelflife/import
Betyg: 8

Att beskriva skönhet är inte lätt.
   Du kan hämta storstilistiska och poetiska liknelser från skog och mark, jämföra det du finner njutbart med skir flora och fauna. Eller så bränner du av alla positiva adjektiv du känner till, låter de största orden explodera som fyrverkeripjäser bisats upp och bisats ner.
   Fler alternativ finns, förstås. Men ovanstående anser jag vara de två mest uppenbara.
   Att beskriva göteborgskvartetten Days är inte lätt.
   Att beskriva »Downhill«, deras debutsläpp, är inte lätt.
   På sju spår fördelade över en vinylsingel och en CDEP – ett fantastiskt format som fler borde nyttja – presenterar den nämligen gitarrer och bas som strilar likt stilla vårregn. Akustiska och snällt elförstärkta toner som behagfullt faller från de milsvidaste av skyar för att slutligen lägga sig till ro som droppar på nyponrosornas och prästkragarnas blad. Ovanför stränginstrumenten svävar sång; uppfriskande, klar och ren som luften en tidig höstdag. Under allt driver trummor och percussion, raska och målmedvetna fotsteg i de torra löven.
   Ja, »Downhill« är helt enkelt bland det mest fantastiska jag hört på mycket länge. Ekon av de främsta av grupper och akter – The Smiths, Field Mice, Blueboy, St. Christopher – går att finna hos Days, men Fabian Sahlqvist, John Ludvigsson, Andréas Uppman Nilsson och Philip Gates är själv bästa drängar. Deras framtid är den ljusaste, lita på att jag kommer följa dem med det största av intresse.
   Och någon gång kanske jag till och med lyckas beskriva Days.
   Nu har jag gjort ett inledande försök, i alla fall.
JOHAN JACOBSSON
2008-05-13