The Last Days of Disco: The Last Dance LP
THE LAST DAYS OF DISCO
The Last Dance LP
Grind/Universal
Betyg: 6

Det är inte alls svårt att förstå varför folk blir besatta av underjordisk disco. En musikgenre som tjugofem år efter sin glansperiod fortfarande får alltmer kutryggiga män och kvinnor att agera utgrävare i källarlokaler fyllda av vinyl eller likt besatta auktionsbesökare lägga snuskiga pengar på originalutgåvor på gemm.com måste ha en speciell slags dragningskraft. Är det inte de stiliga skivomslagen så är det upplyftande gruppnamn som Positive Force och Freedom eller bara de gränslöst svängiga arrangemangen som attraherar.
   Norrbottningarna David Åström (alias Kocky, som också är aktuell med sin andra fullängdare) och Klas Granström (alias K-Laz) har uppenbarligen också förälskat sig i discon. Dessförinnan hade de förmodligen en ingående kärleksrelation med hiphop. Som en hyllning till den musik som i så hög grad präglat dem presenterar de samarbetet »The Last Dance LP«.
   Skivan borde inte ses som discomusikens sista dödsryckning, utan snarare som en uppdatering av den. Duon bygger sina låtar på väl valda discosamplingar (det vill säga inte uttjatade) och gör dem till sina egna genom att leka med fyndiga trummaskiner, synthar och addera vokal- och rappålägg. Sleeping Giants, som medverkar på fler än ett spår, har en vokalist vars lena röst låter misstänkt likt svenske Ernestos, medan MC:erna (bland andra Promoe) för tankarna till både Common och Jay-Z med sina tillbakalutade flow och eftertänksamma lyrik.
   I slutändan kan The Last Days Of Disco sammanfattas ungefär så här: disco på hiphopspråk.
NICOLA PRYKE
2008-05-13