Minilogue: Animals
MINILOGUE
Animals
Cocoon/Intergroove
Betyg: 7

Svenska minimalistduon Minilogue har länge varit en pålitlig favorit med en lång rad fina tolvor på internationella klassetiketter som Wagon Repair, Wir och Traum. Men några album har det inte blivit, inte sedan tiden då de två Malmö-killarna fortfarande kallade sig Son Kite och gjorde trance.
   Men nu smäller de slutligen till med en sedan länge förannonserad dubbel-CD i snygg kartongförpackning (utgiven på Sven Väths bolag Cocoon), där den ena skivan lite inofficiellt kallas »dance« och den andra »ambient«. (Vinylutgåvan är begränsad till de mer dansanta spåren.)
   Imponerande nog är det inte något uppsamlingsheat av tidigare utgivna spår, utan som jag förstår saken helt nyinspelat material från början till slut som här smälts samman till en mixad helhet. Eller två då. Den första består av elva spår av rätt skild karaktär men med minimaliskt dubbig techno som gemensam botten, från den krautflummigt melodiska »Hitchhiker’s Choice« och den tech-igt drivna »33 000 Honeybees« med fejkad fågelsång och knorrig humor, till det härliga titelspårets kantiga charm och den avslutande Kompakt-dubbiga »In a Distance«. Det är bra rakt igenom, om än lite jämntjockt att lyssna på i ett sträck.
   Ambientskivan är en helt annan sak, förstås; en slags utsvävande B-sida till det egentliga albumet. Snygg, suggestiv och behaglig musik som liksom de mer dansanta spåren alltid håller en väldigt fysisk hands on-kvalitet (Sebastian Mullaert och Marcus Henriksson är inga programmerande laptopkillar i första hand), men det är i de rytmiskt drivna spåren som Minilogue gör sig bäst.
PATRIK LINDGREN
2008-05-20