Futureheads: This is Not the World
THE FUTUREHEADS
This is Not the World
Nul/PIAS/Border
Betyg: 8

Detta bands hittills mest markanta intryck på allmänheten är att de 2005 gjorde en popversion av Kate Bushs »Hounds of Love«. Jag har inget emot varken intressanta coverversioner, Kate Bush eller The Futureheads, men gissar att deras tredje platta sedan livedebuten 2000 på Ashbrookes cricketklubb mycket snart överskuggar sådana parenteser i deras meritförteckning.
   Är man blasé och påläst kan »This is Not the World« få en att börja svamla om alla hörbara nervtrådar tillbaka till punken och nya vågen i den anda som 1978 representerades av XTC, Rich Kids, Rezillos, Buzzcocks och framför allt The Jam när de var som bäst.
   Är man sjutton år låter albumet säkerligen bara nytt och helt fantastiskt. För det är det. Maken till fullmatad platta får man leta efter. Det går inte att sluta spela den, från inledande »The Beginning of the Twist« till klassikern »Radio Heart«, titelspåret eller den avslutande urladdningen i spår tolv, »See What You Want to See«.
   Sångaren och gitarristen Barry Hyde, med lillebror Dave Hyde på trummor, Ross Millard på gitarr och Jaff på bas är lekfullt kaxiga med nystartat eget skivbolag, obegripligt samspelta både på scen och i studio, skriver lyckopiller på löpande band – de kommer utan tvekan att välta Hultsfred om några veckor.
Det är en pånyttfödelse av verklig rang, i synnerhet för att komma från en grupp som för bara ett och ett halvt år sedan hade kunnat trilla ut i periferin. I stället för att falla in i raden av band som vill låta som någon stiger The Futureheads fram som fullt jämbördiga sina idoler, och några till.
MARTIN THEANDER
2008-05-27