Spiritualized: Songs in A&E
SPIRITUALIZED
Songs in A&E
Spaceman/Cooperative/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Sommaren 2005 blev Jason Pierce allvarligt sjuk och under en kritisk tid trodde både han själv och vänner att den sista stunden var kommen. Men det ordnade sig, sakta återvände Pierce till musiken, gick igenom låtar som spelades in innan sjukhusvistelsen och skrev nytt som präglades av upplevelserna. Han gjorde även spelningar under namnet Spiritualized Acoustic Mainlines, med gospelkör och stråkkvartett.
   Det tar ett tag innan jag landar i skivans famn. Ett par saker står i vägen. Några låtar med ökat tempo fastnar i upptrampade spår, Spiritualized har gjort denna typ av slammerrock bättre förut. Och de sex korta instrumentala spår – »Harmony 1–6« – som antagligen ska förhöja helhetsintrycket fyller ingen större funktion. Fin musik, men det blir rumphugget. Pierce borde i stället ha bakat ihop alltsammans till ett långt symfoniskt stycke.
   Återstoden är däremot det bästa Pierce har gjort sedan »Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space«. De två senaste albumen saknar inte stora stunder, men var i mångt och mycket krampaktiga försök att utveckla eller frigöra sig ifrån 1998 års storsatsning. I och för sig kan jag tycka att Pierce borde utforska de minimalistiska, experimentella dragen. Men de vackra, vilande låtarna kniper sig fast. Ännu mer när man känner till bakgrunden. »Death Take Your Fiddle« har en grundkänsla som påminner om Townes Van Zandts »Waiting Around to Die«. Flera av balladerna knackar försiktigt på axeln. Det brukar vara många änglar i Spiritualizeds musik. Händer som försöker nå skyn. Här tonas det mesta ned. Befinner sig på markplan. Och kommer riktigt nära.
PM JÖNSSON
2008-05-27