Phil Phillips: Sea of Love
PHIL PHILLIPS
Sea of Love
Bear Family/Border
Betyg: 8

Phil Phillips sagolikt perfekta swamppoppärla »Sea of Love« har genom åren kunnat avnjutas på hundratals samlingar med klassiker från femtiotalet. Låten spelades in i en primitiv garagestudio i hemstaden Lake Charles, Louisiana, och blev genast en gigantisk hit i stora delar av världen. I slutet av åttiotalet figurerade den som ledmotiv i en film med Al Pacino och vitt spridda artister som Del Shannon, Iggy Pop, Cat Power, Heptones, Tom Waits och The Honeydrippers (med Jimmy Page och Robert Plant) har alla spelat in versioner på skiva.
   Samlingen »Sea of Love« innehåller inspelningar gjorda 1959–1960 och det står omedelbart klart att Louisiana-sångaren har långt mycket mer än sin enda stora hit att vara stolt över.
   Allra bäst låter det om de plattor som gjordes under lika enkla förhållanden som »Sea of Love«. Låtar som »Don’t Leave Me«, »Take This Heart« och den definitiva versionen av Billie Holidays »Stormy Weather« är oemotståndligt charmiga. Phil Phillips framkallar rysningar av välbehag med den tidigare outgivna tolkningen av »Unchained Melody«. På spår i stil med »Nobody Knows, Nobody Cares« och »Don’t Cry Baby«, båda inspelade i New York under överseende av storbolaget Mercury, har den träskigt Louisiana-färgade ljudbilden bytts ut mot en som i stället klingar exklusiv storstadsklubb med strikt smokingtvång.
   Sjubarnspappan Phillips har belönats med många fina utmärkelser och legendarisk status för sin enda hitsingel. Dessvärre har han aldrig lyckats tjäna några pengar. En tvivelaktig manager såg till att villkoren i skivkontraktet var de sämsta tänkbara och än i dag kämpar sångaren för att få ta del av de summor som »Sea of Love« årligen drar in. Rick Coleman, en av världens främsta kännare av New Orleans-musik, har författat det informativa CD-häftet och Phil Phillips har själv bidragit med mängder av intressanta anekdoter och bilder från sitt fotoalbum.
L-P ANDERSON
2008-06-03