Schlammpeitziger: Schwingstelle für rauschabzug
SCHLAMMPEITZIGER
Schwingstelle für rauschabzug
Sonig/Dotshop.se
Betyg: 7

Utmärkta artister som startar skivbolag; ofta grädde på moset. Några exempel ur åskådliggörarhatten stavas ju Efterklang/Rumraket, Animal Collective/Paw Tracks, Jason Forrest/Cock Rock Disco, Olaf Bender, Carsten Nicolai och Frank Bretschneider/Raster-Noton, Leif Elggren och Kent Tankred/Firework Edition… plocka fram DIY-pennan, fyll på själva. Märk hur listan blir lång, blir konstnärligt framgångsrik.
   Etiketten Sonig bildades 1997 av tyskarna Jan St. Werner och Andi Toma, tillsammans också kända som Mouse On Mars. Dess första utgåva var just Mouse On Mars »Instrumentals«, ett mycket trevligt verk som på ett sätt satte tonen för vad som komma skulle.
   Ty i över ett decennium har nu Sonig bland annat och högst logiskt profilerat sig som distributörer av akter vilkas estetik samstämmer med Mouse On Mars. Duon Scratch Pet Land – samt sidoprojekten DJ Elephant Power och Sun OK Papi K.O. – är ett exempel på detta. Schlammpeitziger är ett annat.
   Schlammpeitziger är ett alias för Köln-sonen Jo Zimmermann, »Schwingstelle für rauschabzug« är hans ungefär nionde fullängdare sedan debuten 1993. Och »Schwingstelle für rauschabzug« är ett mjukt, vindlande, soligt och mångbottnat electronicaalster vars rötter når ner till krautband som Harmonia och Cluster – ett electronicaalster inte helt olikt Mouse On Mars »Iaora Tahiti«, med andra ord. Att Andi Toma mixat den känns inte oväntat, med ytterligare andra ord.
   Detta sagt så är inte Schlammpeitziger någons klon, han står på egna ben. »Schwingstelle für rauschabzug« är en egensinnig CD väl värd att inleda ett förhållande med, att sjunka in i och dansa till. Lyckligt och lekfullt blippstudsande »Wuup wolgawahn« är en pärla till låt som passar utmärkt under stekheta och milsvida himlar. Raskt och rakryggat marscherande »Konservatives einzelzimmer« får en att öka på takten, vad man än gör. »Dauerdachdeck dritter« är rave för testbilder. Sommaren är helt enkelt här, »Schwingstelle für rauschabzug« med den.
   Så länge må Sonig och Schlammpeitziger fortsätta. Grädde på moset smakar sällan bättre än så här.
JOHAN JACOBSSON
2008-06-03