A Beautiful Friend: (You’ve Already Passed) This Moment
A BEAUTIFUL FRIEND
(You’ve Already Passed) This Moment
Universal
Betyg: 8

När Pelle Ekerstam åker till Hultsfred under täcknamn A Beautiful Friend får rullbandspelaren hänga med. Sådan är tejp och snöre-varianten om man vill inkludera stråkar i framträdandet, men inte riktigt är stadd vid kassa. Det blir säkert helt underbart. Långt från Alaska, och på ljusårs avstånd från jobbet på den plastfabrik i Värnamo han lämnade bakom sig när han för länge sedan bildade Yukon, AK.
   Att Universal direktkontrakterar en svensk kuf som denne Sinatra-beundrare bådar gott för oss alla. Ekerstam har sakta rört sig från no depression-landet till den halvt bortglömda guldåder i öknen där Bob Lind, Walker Brothers, Beach Boys och Burt Bacharach möter senare tiders apostlar för melankolipomp: Divine Comedy, Morrissey, Rufus Wainwright och Richard Hawley, till exempel.
   Summan av inspirationskällorna bereder plattform för eftertänksamt lunkande musik, återhållsamt känslosvallande – alltid noggrant färdigkomponerad, med exakt den knorr som varje låt behöver för att klara sig på egna ben utanför studion. Ekerstams hoppingivande sammetsröst kompletteras av ett mäktigt subtilt komp, ställt mot producent Robert Qwarforths klaviatur och ljudkollage, gamle vapendragaren Richard Krantz steelgitarr och Stockholm Session Strings.
   Inom ett utrymme på fyrtio minuter skapar de tillsammans en albumdebut som är ett fullblod, vuxet, redo för evigheten. Att verkligen till slut bli färdig med någonting måste vara den sanna lyckan för vilken konstnär som helst, speciellt i det idéernas, konceptens och improvisationernas helvetesinferno där vi alla för närvarande är slavar. Gör dig själv tjänsten att lyssna på de första och sista spåren, titellåten och »Too Late to Care«, och försök gissa exakt hur lysande de nio melodierna däremellan är.
MARTIN THEANDER
2008-06-10