N*E*R*D: Seeing Sounds
N*E*R*D
Seeing Sounds
Star Trak/Universal
Betyg: 4

Välkommen till den sedelärande historien om en grupps uppgång och fall. Om en duo som förvisso blev mångmiljonärer men blev av med all gatusmarthet och popkänsla. Om hur jordklotets två ovedersägligt coolaste katter förlorade sin hipness och vann… vänskap med The Hives.
   Man tror knappt att det är sant. Hur Pharrell Williams och Chad Hugo har gått från världens bästa hiphopproduktioner (»Superthug«! »Across the Border«! »Southern Hospitality«!) och egna första stenhårda N*E*R*D-albumet till att göra nån sorts corny punkfunk med crazy college-anslag.
   Jag kommer knappt på någon annan som gjort samma resa rakt nedåt. Där exempelvis Timbaland bara blivit småtråkig och DJ Premier lite pömsig, där har N*E*R*D/Neptunes totalt tappat spelkulorna.
   Det här albumet, N*E*R*D:s tredje, är en rätt hemsk historia. The Hives är säkert kul killar men de har ingenting i hiphopen att göra. Här är de med på två spår. Bägge rockar loss som om det inte fanns någon morgondag.
   Resten av plattan går i samma anda; syntetisk rockmusik i ansträngda poser. Någon gång då och då bränner det till, någon gång ibland kommer en refräng som vill bli nynnad. Men för det mesta är det inte mycket att skriva hem om.
   »Seeing Sounds« kan bara beskrivas som fullkomligt och allomslutande ointressant musik. Inte dålig, inte illalåtande, bara absolut andefattig.
TONY ERNST
2008-06-10