The Refreshments: Jukebox – Refreshing Classics
THE REFRESHMENTS
Jukebox – Refreshing Classics
Darrow/Bonnier Amigo
Betyg: 5

Om man bara gick på smak och urval skulle den här skivan vara en tia. Säga vad man vill om The Refreshments men de känner sin rock’n’roll, träskpop, country, r’n’b och, inte minst, pubrock med samma självklarhet som somliga, huvudsakligen kvinnliga, krönikörer försvarar den ack så ifrågasatta rättigheten att få konsumera.
   När Skutskär/Gävle-killarna på »Jukebox – Refreshing Classics« väljer ut ett knippe favoritlåtar visar de sig dessutom ha ypperlig fingertoppskänsla. Föga sönderspelade guldkorn från Elvis-katalogen som »Judy« och »I’m Comin’ Home« jämte Hollywood Flames vådligt svängiga »Buzz, Buzz, Buzz« och Little Bob & The Lollipops Louisiana-sliriga »I Got Loaded«. På pappret ser det ut som en urspårad drömkväll framför stereon.
   Det enda konstiga är att trots att det ser perfekt ut i teorin så fungerar det inte riktigt i praktiken. I flertalet fall låter originalen till de här låtarna skräpigt, flottigt och tufft bortom anständighetens gräns. Det vore sannolikt pinsamt om det här drillade bandet hade försökt reprisera något som omöjligen går att återskapa, likafullt är det med märkvärdigt lite schvung som Refreshments gör snusdoftande svensk dansbana av rock’n’rollens innersta väsen. Man hade inte väntat sig ett större mått av originalitet, däremot lite mer bett. Det låter helt enkelt lite väl prydligt och vördnadsfullt.
   Utan tvekan är detta ett hedersuppdrag för Joakim Arnell och kompani. För oss andra ter sig skivan en smula poänglös – helt enkelt för att den säger väldigt lite som vi inte redan visste. Har »Jukebox« en verklig förtjänst så är det som påminnelse om att man omedelbart bör återstifta bekantskapen med ursprungsversionerna.
   Då, och först då, kan det bli tal om en urspårad drömkväll framför stereon.
PIERRE HELLQVIST
2008-06-10