Erik Enocksson: With Its Dark Tail Curled ’Round the Garage
ERIK ENOCKSSON
With Its Dark Tail Curled ’Round the Garage
Kning/Dotshop.se
Betyg: 8

När jag intervjuade Erik Enocksson i samband med att »Farväl Falkenberg«-skivan släpptes sa han att »det är dags att begrava det här, dags att gå vidare«. Arbetet med filmen hade pågått länge. Ny musik behövde ta plats. Singeln »Harsh and Stubborn That River Bends«/»Dark and Shrewd, No Light in Lends« var ett första steg och EP:n »With Its Dark Tail Curled ’Round the Garage« både tittar tillbaka och utforskar nya områden.
   Skivans namn är även namnet på en av låtarna från »Farväl Falkenberg«. En låt har nästan samma titel som ett av spåren på soundtracket. Men »The State the Sea Left Her in« har – precis som fem av skivans åtta låtar – sång och text av Enocksson. Han sjunger sammanbitet, tydligt, orden får tyngd i samspelet med tystnaden. Arbetet med filmmusik har säkert påverkat sättet att skapa musik, det finns många förtätade ögonblick, och lika ofta som det hänvisas till havet är en inre dramatik närvarande.
   Jesper Ganslandt spelar piano på inledande »Electricity«, Andreas Söderström spelar trumpet på »The Flames« och Patrik Söderman sitter bakom trummorna. Annars är det Enocksson för hela slanten. Två korta namnlösa spår med avlägsna signaler fungerar som mellanspel, andningspauser, tid för eftertanke.
   De flesta låtarna har antingen gitarr eller piano som grund. Plus rösten. Det räcker långt. Första halvan av »The Dark« har just sång och Enockssons plockande och knäppande gitarrspel plus orgel liksom ljudet av regn innan allting tar fart i en monoton final med fladdrande trummor, en jabbande bas, akustisk gitarr och en synth/orgel-slinga som både är euforisk och präglad av knutna nävar, en vilja av att aldrig ge upp. Den fortsätter i mitt huvud. Vill aldrig ta slut.  
PM JÖNSSON
2008-06-17