Solomon Burke: Like a Fire
SOLOMON BURKE
Like a Fire
Shout/Playground
Betyg: 6

Det finns en hel del som får en att rygga. Som det faktum att diagnostiserade tråkmånsar som Eric Clapton och Ben Harper har bidragit med låtmaterial. Vidare känns inte Steve Jordan som det piggaste valet av producent, för att uttrycka det hovsamt.
   Men Big Sol är lite för slipad, allsmäktig och, i mer än en betraktelse, tung för att helt låta sig dras ner till undergång av omgivningen.
   »Like a Fire« hör knappast till karriärtopparna. Skivan tål inte jämförelser med stordåden från sextio- och sjuttiotalet, inte heller kan den matcha 2002 års nervdallrande karriäruppryckning »Don’t Give Up On Me« eller den charmigt tillbakalutade countryavstickaren »Nashville« från 2006. Därtill känns stordelen av låtarna klichéartat lättviktiga i överkant och ljudbilden mossig på ett sätt som den bara kan bli när sönderbrända kaliforniska studiomusiker gör sin föga glödgade imitation av sextiotalssoul.
   Likafullt är detta ingen förskräcklig upplevelse, atmosfären är snarare överlag småputtrig och i gamla Doris Day-hiten »If I Gave My Heart to You« genuint mysig.
   Men oförglömlig, det blir den aldrig.
PIERRE HELLQVIST
2008-06-17