Sommaren 2008, en översiktsbild


Ange och jag hade semester. Vi åkte till det småländska höglandet. Det började med övervikt åt sol, slutade med övervikt åt regn. Familjen med grävlingar, som i fjol höll till under stugan, hade dragit – oklart vart, oklart varför. Däremot var två ekorrar hyperaktiva, till sädesärlornas uttrycksfulla vrede. Den skönsjungande lille flugsnapparen var coolast, med viss konkurrens av den ståtliga häger som fångade fisk utanför ön mitt emot udden. Vidrigast var fästingen som Nässjö Vårdcentral fick avlägsna från min hud.

  Vattnet i sjön stod lägre än någonsin. Ange läste mammatidningar, själv varvade jag »Chockdoktrinen« med Charles Willefords skönt tjuriga Hoke Moseley-deckare. En dag när vi åkte in till Sävsjö för att handla delgav faster Birgit att hon tyckte om såväl »Mom and Dad’s Waltz« med Patti Page som Floyd Cramers instrumentala tagning av »San Antonio Rose«. Kladdkaka, nymalt kaffe, Nyholm-danskens jordgubbar, lättöl, ugnsbakad rödspetta.
  Samma kväll som lyriska sms haglade in från både Roskildefestivalen och Springsteen på Ullevi gick solen ner över Nömmens lugna vatten till tonerna av Thelonious Monks omhändertagande version av »I Didn’t Know About You«, och aldrig någonsin har jag så lite önskat att befinna mig någon annanstans.
  Och så… Ange-favoriter sommaren 2008: 1) Santiago Jimenez: Ay te Dejo en San Antonio, 2) Ferlin Husky: Wings of a Dove, 3) Family Four: Kör långsamt, 4) The Modern Lovers: I Wanna Sleep in Your Arms, 5) Nancy Tabb Marcantel: Ma Louisiane. Pierre-favoriter sommaren 2008: 1) Stonewall Jackson: Why I’m Walkin, 2) Van Broussard: Feed the Flame, 3) Lucy Van Pelt: Katakuri No Hana, 4) Rod Stewart: Only a Hobo, 5) The Wilburn Brothers: Trouble’s Back in Town.