Pivot: O Soundtrack My Heart
PIVOT
O Soundtrack My Heart
Warp/Border
Betyg: 7

För tjugo år sedan bokade jag och en kompis biljetter till London. Ett av målen var Jean Michel Jarre live i Docklands. Konserten blev framflyttad och vi såg bara skymten av den elektroniska superstjärnan i en skivaffär. Jag var inget superfan men lyssnade mycket på skivor som »Oxygene« och »Zoolook« under några år.
   Pivot är stora beundrare av fransosens musik. De tydligaste likheterna hörs på »Fool in the Rain«, men små blinkningar finns här och där över stora delar av skivan. Michel Granger, som samarbetat mycket med Jarre, har utformat omslaget till »O Soundtrack My Heart«.
   Den australiensiska trions medlemmar är inga renodlade synthnissar, de har rötter i både techno och det atmosfäriska jazz/impro-bandet Triosk. De har säkert rådiggat postrock, en hel del Tortoise sipprar igenom och ett bortglömt chicagoband som Salaryman dyker upp i huvudet. »In the Blood« förenar taggig gitarr med postpunkrytmer, läckra synthljud och en omedelbar kardborremelodi.  Det låter ungefär som om This Heat skulle skriva musik till biljaktscener i gamla avsnitt av »Miami Vice«. Mumma.
   Pivot lyckas väl med att koka ihop ett eget sound av vitt skilda influenser. Det låter modernt på ett trevligt vis – emellanåt glassigt, med pampig filmmusikkänsla. »Sweet Memory« kunde utan problem vara ledmotiv i en ny »Rocky«-film. Synd bara att det kommer in gitarrmangel i slutet av samma låt, det känns onödigt, jag föredrar när Pivot bejakar sin kärlek till science fiction-synthar och låter en enkel melodi vara i centrum.
PM JÖNSSON
2008-08-19