Sofia Talvik: Jonestown
SOFIA TALVIK
Jonestown
Betyg: 7
Makaki/Border

Sofia Talvik är smart. Kanske för smart för sitt eget bästa.
   Inför släppet av »Jonestown« har artisten, tillika driftiga skivbolagsbossen, Talvik spelat in låtar från skivan som duetter tillsammans med svenska popartister, för att sedan lägga ut videoinspelningarna på nätet. En kul, billig och annorlunda idé och ett smart sätt att få uppmärksamhet, både i media och hos de andra artisternas fans.
   Nackdelen, om det nu är en sådan, är att det blir så mycket lättare att jämföra Talvik med kollegorna. Att spela låtarna akustiskt – på videoinspelningarna är det oftast två gitarrer och två röster – är förstås en bra mätare för om en komposition håller. En bra låt är en bra låt, ni vet.
   Där finns det inte mycket att klaga på.
   Däremot blir det tydligt för mig, när hon sjunger duett med Christian Kjellvander i »At the End« eller med Oh Lauras Frida Öhrn i titellåten, att sångerskan Talvik saknar det där extra uttrycket i rösten som får mig att automatiskt räta på ryggen och lyssna lite mer uppmärksamt. I jämförelse med flera av duettkollegorna hamnar hon lite i bakgrunden.
   Samtidigt ser du ju betyget här ovan. Jag gillar alltså »Jonestown« ändå, trots att duettpartners saknas och trots att Sofia Talvik på egen hand inte fångar in mig direkt. För det finns tillräckligt med stunder på »Jonestown« för att den ska vara hennes både tredje och starkaste fullängdare hittills. Tobias Fröberg ligger bakom en varm produktion där allt får ta plats, samtidigt som melodierna aldrig försvinner. Kanske hamnar hon inte närmare ledstjärnor som Aimee Mann eller Neko Case, men tillsammans med Fröberg får hon i stället till något eget. »Something Good« har en böljande popsoulkänsla, »My James Dean« får till ett vemodigt stråk som faktiskt påminner om gamla A-ha (och det är ett starkt betyg i min värld). Bäst är varsamma »Prove Me Wrong« med en »no, no«-kör som aldrig verkar vilja ta slut.
   Talvik är inte bara en slug marknadsförare, hon blir bättre och bättre på det här med att skriva låtar.  
ANDERS DAHLBOM
2008-08-26