Giant Sand: Provisions
GIANT SAND
Provisions
Yep Roc/Border
Betyg: 6

Howe Gelb är svår att greppa. En hal figur. Jag har sett honom live sex gånger i olika sammanhang (solo, med Richard Buckner, OP8 och Giant Sand) och det finns något okonstlat och genomspontant som gör honom till en ovanlig fågel. Det kan bitvis verka slarvigt och hafsigt men den intuitiva känslan, sättet att fånga ögonblicket, imponerar varenda gång. Däremot kan det vara alltför undanglidande i stereon. Få, om ens någon, Giant Sand/Howe Gelb-skiva är utan skavanker och döda punkter.
   Han förlorade två superba musiker när John Convertino och Joey Burns lämnade moderskeppet för att koncentrera sig på Calexico. »Provisions« är den andra skivan med Gelb och tre danska musiker och en helt okej Giant Sand-platta, men precis som på fyra år gamla föregångaren »Is All Over the Map« saknas riktigt starka låtar.
   Howe Gelb säger att Giant Sand är en stämning (»a mood«) mer än någonting annat och visst är det så. Musiken är samtidigt tillbakalutad och febrig, med sidospår som kan skava och trilskas. Uramericana eller altcountry innan begreppet existerade – men alltid instoppade i en gelbsk temperamentpalett.
   Jag gillar att stiga in i den där stämningen som säkert är djupt präglad av klimatet och geografin kring Tucson, Arizona, där Gelb har haft sin bas i över trettio år. Några kvinnliga röster tittar förbi (Neko Case, Isobell Campbell, med flera), de hamnar tyvärr mycket i bakgrunden även om det är vissa Hazlewood/Sinatra-vibbar emellanåt.
   Ballader samsas med taggar, gitarrer river upp damm, gitarrer rör sig som ödlor. »World’s End State Park (Wordless)« chockerar med metalgitarr. Då är det bättre när Gelb sitter vid pianot som i den djupsvajiga »Spiral« eller när Anders Pedersens slide ligger och lurar. Gelbs adept M.Ward är också med på ett hörn, förresten.
   Ett par låtar kryper ganska nära skinnet efter ett par lyssningar. Men det finns onödigt mycket lojt lunk. Någon borde sparka Howe Gelb i rumpan då och då. Han borde kunna anstränga sig lite mer, trycka ut ännu bättre skivor.
PM JÖNSSON
2008-09-02