Ice Cube: Raw Footage
ICE CUBE
Raw Footage
Lench Mob/Playground
Betyg: 5

Det är det där monotona, hotfulla pianot. Det är möjligt att det knepet skulle ha begravts tillsammans med nittiotalet, men det kan inte hjälpas – när producenten Maestro plockar fram det i »Gangsta Rap Made Me Do It« är det som om alla bitar faller på plats för gamle Ice Cube igen.
   Det är temporärt och det är kanske i någon mening också skenbart. Men för några minuter blir Ice Cube liksom tid- och tyngdlös, som om det var 1989 och allt var farligt och härligt, som om han fortfarande var både relevant och överraskande, som om han inte tillbringat de tio senaste åren med att fylla sitt bankkonto och tömma sitt kredd-dito genom att brottas med jättestora ormar och sådant i en rad mer eller mindre usla Hollywood-filmer.
   Det är ett konststycke bara det. För den första regeln för alla åldrande rapveteraner är att de med alla medel måste dementera sitt eget fysiska förfall. De tror att de måste låta argare, piggare, mer potenta, radikala och hungriga än alla sina yngre kollegor. Det lyckas sällan särskilt väl. Det brukar bli ganska pinsamt.
   Och visst är det stundtals ganska pinsamt också på »Raw Footage«, men det finns åtminstone en handfull tillfällen att glömma det. Förutom »Gangsta Rap Made Me Do It« till exempel den basbombastiska »It Takes a Nation« som på samma gång lyckas flörta med både Public Enemy och den smutsiga Södern. Eller »Hood Mentality« som har den där typiska Ice Cube-vändningen i refrängen, där den torra och drypande sarkasmen blir till en sensmoral.
   »I feel like a vet ballin on these rookies«, rappar han och det finns väl inte en rookie som ägnar det ens en tanke. Men så länge Ice Cube inte bryr sig så mycket om att brösta sig mot de yngre kan han fortfarande vara både rolig och åtminstone en smula relevant.
PATRIK SVENSSON
2008-09-02