Sophie Zelmani: The Ocean and Me
SOPHIE ZELMANI
The Ocean and Me
Columbia/Sony BMG
Betyg: 8

Fotografen Anton Corbijn blev störtförälskad, kallade hennes musik för »himmelriket på jorden« och tilläts ynnesten att fotografera Zelmani för omslagen till två av hennes album. Han var hjälplöst förälskad.
   Och det är förvisso lätt att förföras av hennes musik, så tätt packad med vemod och skönhet, fullständig närvaro och djup musikalitet.
   Det finns heller ingen anledning att inte låta sig förföras, speciellt i dessa tider när mänskliga känslor allt för ofta tycks utraderade ur mänskligt beteende. Zelmanis musik tröstar och reparerar.
   I hennes sång och sensuella halvviskningar finns trygghet och styrka, passion och vila. Och hennes musik omsluter en, den vaggar en, men den ger en också förnyat förtroende för livet och kärleken och musiken, ny kraft att gå vidare.
   Det sker inga stora förändringar mellan hennes album, det här är hennes åttonde, men detta faktum är snarare hennes styrka än hennes svaghet. Hon och vapendragaren/producenten Lars Halapi filar i stället formeln till dess yttersta förfining. Hon skriver fantastiska, instinktivt sångbara låtar och han och hans magiska gitarrer skapar precis de gnistrande vackra bakgrunder de förtjänar. Båda jobbar med så stor hantverksskicklighet och så djup medvetenhet om de små detaljernas fömåga att förskjuta perspektiv och förnya innehåll att man som lyssnare i stället för att känna leda känner stor tacksamhet. Och njuter.
   Varje ny skiva blir som ett handskrivet brev från en gammal, god vän. Så välskrivet och innehållsrikt att man bara måste läsa det gång på gång.
   Det här är musik som växer i hjärtat. Det är bara att släppa in den.
LENNART PERSSON
2008-09-02