The Faint: Fasciinatiion
THE FAINT
Fasciinatiion
Blank.wav/Cooperative/Bonnier Amigo
Betyg: 3

Det känns som att det oberoende skivbolaget Saddle Creek är inne i en generationsväxling.
   Ett av bolagets första och viktigaste albumsläpp i mitten av nittiotalet var med Commander Venus, ett indierockband där kommande Saddle Creek-profilerna Conor Oberst (Bright Eyes), Tim Kasher (Cursive) och Todd Baechle (The Faint) figurerade. I många år har musikerna stannat på Saddle Creek, men i år släppte Oberst sin soloplatta på Merge och The Faint drar nu i gång egna etiketten Blank.wav. Bolagets gamla stöttestenar lämnar skeppet.
   Inte för att det än så länge är en nackdel för Omaha-bolaget. Varken Oberst eller Baechle – eller Fink som han numera heter, efter att ha gift sig med Orenda Fink från Azure Ray – verkar vara inne i särskilt positiva skivstim.
   The Faints femte skiva framstår som flera steg bakåt jämfört med fyra år gamla föregångaren »Wet From Birth«, som jag bitvis gillade. Live är de säkert fortfarande ett pålitligt partysynthgäng, men »Fasciinatiion« låter daterad. Inte daterad som retro utan bara daterad. New wave som snarare är old wave, maskinljud och rockiga beats som Trent Reznor slutade bry sig om för tio år sedan. Till och med låttitlarna – »The Geeks Were Right«, »Psycho«, »Fish in a Womb« – känns ofräscha. Jag gäspar under lyssning, inte bra.
   Men som sagt, Saddle Creek sörjer inte. Kolla upp hyfsat nya bolagssläppet »Someone Else’s Déja Vu« med Son Ambulance.
   Pop som rör sig framåt i stället för tvärtom.
ANDERS DAHLBOM
2008-09-02