Lindstrøm: Where You Go I Go Too
LINDSTRØM
Where You Go I Go Too
Smalltown Supersound/Dotshop.se
Betyg: 7

OK, helt nytt är väl inte konceptet. Discomusik är ju som gjord för riktigt långa och långsamt malande maratonversioner. Jag tänker på sjuttonminutersversionen av Donna Summers »Love to Love You Baby«, men också på Arthur Russells mer avantgardistiska ambientdiscoexkursioner. Och förstås, betydligt närmare i tiden, LCD Soundsystems magnifika joggingepos »45:33«.
   Även cosmic disco-profilen Hans-Peter Lindstrøm har varit där och tassat tidigare, på remixalbumet »Reinterpretations« från i fjol är till exempel ett av spåren tjugoen minuter långt. Men det här är första gången han verkligen gått in för konceptet, som en medveten utgångspunkt.
   Följden är en skiva – för övrigt Lindstrøms första egentliga soloalbum – med bara tre låtar, inlett och dominerat av titelspåret och dess imponerande tjugonio minuter. Imponerar gör det även musikaliskt, hur elegant det sveper fram över ständigt skiftande nejder, än blickande ner över de baleariska öarna, än över Jean Michel Jarres extravaganta studio utanför Paris, än över sjuttiotalets New York när minimalisten Steve Reich komponerade sin banbrytande och suggestiva marimba- och xylofonmusik.
   Allt varsamt frammanat av ett försynt pumpande discobeat, och med ackordväxlingar och melodier som är snudd på provocerande inställsamma. Typiskt för Lindstrøm men också anledningen till att jag inte sätter betyget högre här. Det blir faktiskt lite för snällt ibland, mer edge på det här och jag hade lovat evig underkastelse med riktning Oslo.
   Det nästan löjligt Jarre-aktiga »Grand Ideas« är så kort (bara tio minuter) att det nästan känns som ett mellanspel, medan avslutande »The Long Way Home« fokuserar mer envetet på den baleariska scenen med Studio som självklar referens.
   Den som trodde att hela cosmic disco-grejen var över, och i synnerhet då alla hyllade norska producenter, den får nog tänka om. »Where You Go I Go Too« har redan höjts till skyarna av främst en rad tunga brittiska instanser, och senare i höst kommer ytterligare ett album, uppföljaren till 2005 års duoplatta med Prins Thomas.
PATRIK LINDGREN
2008-09-02