Doris Allen: Shell of a Woman
DORIS ALLEN
Shell of a Woman
Soulscape/Bonnier Amigo
Betyg: 6

Inte ens bland inbitna soulkonnässörer är Doris Allen ett hushållsnamn. Hon är mest känd som duettpartner till Big John Hamilton samt för två solosinglar från 1969 som båda är förkrossande bra. Förutom balladen »A Shell of a Woman«, som figurerat på en av Dave Godins »Deep Soul Treasures«-volymer, har det hittills inte funnits mycket med Doris Allen att tillgå på återutgivningsmarknaden. På denna CD presenteras hennes kompletta produktion.
   Det råder inga tvivel om att »A Shell of a Woman« skulle ha resulterat i betydande försäljningssiffror om bara det lilla skivbolaget Minaret hade haft distribution utanför begränsade delar av den amerikanska Södern. Allens själfulla sånginsats är i nivå med soulgenrens allra bästa vokalissor och »I’ll Just Keep on Loving You« är försedd med gitarrspel och en ljudbild som, vid tiden för inspelningen av »Exile on Main Street«, skulle ha gjort Keith Richards grön av avund. Förutom duetterna med Big John Hamilton bifogas även två solospår som hittills endast funnits tillgängliga på en svåråtkomlig japansk åttiotalsutgåva. »Treat Me Like a Woman« är hudknottrande bra.
   1986 gjorde Doris ett comebackförsök och halva den här skivan är fylld med inspelningar från den tiden. Även om hon i »Part Time Fool« visar upp en röst som fortfarande håller toppklass bidrar det syrefattiga synthkompet till att göra materialet nästintill olyssningsbart. »What’s Wrong With Me Loving You Baby« klingar mest som något hämtat från »Ghostbusters«-soundtracket.
L-P ANDERSON
2008-09-09