Monkey: Journey to the West
MONKEY
Journey to the West
XL/Playground
Betyg: 8

Alldeles för få besuttna västerländska stjärnor gör operor på kinesiska. Att just Damon Albarn gör det tillsammans med Jamie Hewlett är visserligen inte decenniets överraskning, men ändå glädjande. Damon har alltid strålat av nyfikenhet och äregirighet på ett sätt som blir mer och mer intressant och underhållande med åren. Han har flera gånger vandrat rakt ut på den tunna lina av patetiska pretentioner där exempelvis David Byrne, David Bowie och Roger Waters har riskerat ära och heder före honom. Det är uppfriskande med personer som inte är rädda för att dra ner byxorna på sig själva, men Damon har sluppit billigt undan hittills.    
   Tjugotvå titlar lägger ledtrådar till den kinesiska femtonhundratalslegend som detta femtio minuter långa verk snurrar kring (populariserad i bland annat England via en japansk TV-film i slutet av sjuttiotalet). Tillsammans med den kinesiske regissören och skådespelaren Chen Shi-Zheng har Damon och Jamie byggt en scenproduktion i vilken de summerar apkungen Sun Wu Kongs långa resa till ett högre medvetande som »Kung Arthur möter Beowulf«.   
   Popmiljonären Damon har minsann traskat helt ensam fyrtiotvå kilometer nedför apberget, samlat fältinspelningar under flera resor i Kina och gjort seriösa djupdykningar i dess tonlära, för att verkligen kunna ställa sig själv på prov i ett helt främmande musikaliskt språk. Att bära hem och morfa ihop detta med sina egna referenser hade lätt kunnat sluta i, tja, navelskåderi. Men detta är hängivet och precist gjort, på största allvar. Så i stället uppstår en fascinerande kakofoni av rymdsynthar, karuselltoner, smeksamma såväl som skräckinjagande körer, glittrande harpor, sköra kvinnoröster, pompösa basuner, jagande stråkar – ljudet av en hisnande färd genom hav och himlavalv.
   Albumet svämmar över av minutiöst utmejslade melodier utan begränsningar i omfång, text eller instrumentval. Resultatet är helflummigt. Det kräver inte din uppmärksamhet, det bara slukar den totalt innan du ens hinner fatta det.  
MARTIN THEANDER
2008-09-30