Robin Thicke: Something Else
ROBIN THICKE

Something Else

Star Trak/Interscope/Universal 

Betyg: 8 

 

Robin Thicke hävdade nyligen att han blivit nekad en plats på det amerikanska r’n’b/hiphopmagasinet Vibes omslag. Motiveringen skulle ha varit att tidningen av principskäl inte presenterar vita artister på omslaget (förutom Eminem då). Thickes musik vilar tungt på ett fundament av afroamerikansk musiktradition, så om det beror på omvänd rasism begår Vibe närmast ett yrkesfel om de låter en sådan uppenbar talang förlora marknadsandelar hos den svarta publiken.Både på Robin Thickes debut och på två år gamla genombrottsalbumet »The Evolution of…« tydliggjorde den trettioettårige sångaren att han hade ambitionen att göra något annat än att klä på sig den mest självklara r’n’b-kostymen. I stället står han för en elegant soulsensualitet som de senaste åren varit alldeles för sällsynt.   

   På sin tredje skiva låter han några snäpp mognare och mindre självupptagen än på de tidigare. Den varma, akustiska känslan från föregångaren är utvidgad och utvecklad, in släpps fler nyanser från soulens förfäder. På »Something Else« vänder Thicke blicken mot Marvin Gayes »What’s Going On« och stora stråkarrangemang som nuddar stämningar från Gamle & Huffs souldrypande discoera.   

   Lika mångsidigt som säkert använder och anpassar han sin röst, från en karaktäristiskt smeksam falsett i bossavibrerande »You’re My Baby« till att låta lätt soulrostig i svängiga »Sidestep«. Vi får även blueshummanden och en esoteriskt framförd »Loverman«. »Shadow of Doubt« andas rentav Rolling Stones anno 1968, komplett med blås, rockriff och en rastlös Mick Jagger vid micken.
NICOLA PRYKE
2008-09-30