Mr. Scruff: Ninja Tuna
MR. SCRUFF

Ninja Tuna

Ninja Tune/Playground

Betyg: 8 

 

London-etiketten Ninja Tune har måhända inte samma status och inflytande nu som under nittiotalets andra hälft (när artister som Herbaliser, Funki Porcini och grundarduon Coldcut hörde till klubbmusikens hetaste), men har ändå hållit en imponerande jämnhög nivå genom åren.   

   Två ord skulle väl kunna sammanfatta etikettens livssyn: lekfullhet och rytm, och den akt som kanske allra tydligast jobbar inom dessa ramar är förstås Andy »Mr. Scruff« Carthy (som i år firar tio år på Ninja Tune). På sitt nya album har han dessutom godheten att beta av i stort sett alla musikaliska riktningar som Ninja Tune någonsin prövat på: från hiphop till latin, drum’n’bass till triphop, Herbert-plojig house till sliskig funk.   

   Albumets titel, »Ninja Tuna«, skulle ju till och med kunna antyda att det är just en slags labelsammanfattning herr Scruff försökt sig på. Eller så var det bara en bra anledning att få rita en gullig tonfisk på omslaget.    

   I vilket fall är det ett par bestämda kliv om inte framåt så definitivt uppåt på kvalitetsskalan sedan förra albumet »Trouser Jazz« från 2002. För med vilken pondus han numera kastar sig mellan genrepinnarna i slalombacken! Allra bäst på senaste singeln, »Music Takes Me Up« med Alice Russell på sång. Euforiskt härlig souljazz med typiskt Ninja-brittisk cheekyness. Men det är bara ett av flera sköna spår på albumet. »Kalimba« tar oss via koskällor och torrt elpiano och vaga afrorytmer till helt nya, häftiga trakter. Redan innan de gudomliga stråkarna träder in.   

   »Donkey Ride« låter som just det, en lika dråplig som händelserik tripp på åsnerygg över en kullrig bergsstig genom Pantagonien. Titlar som denna och till exempel »Whiplash« kan förstås tolkas som att Carthy inte tar sin musik på särskilt stort allvar, vilket är både sant och inte. För nog uppskattar han ett smalt leende, Mr. Scruff, men som den finsmakar-DJ han också är så vet han även värdet av detaljprecision och välmejslad elegans.   

   På hemsidan presenterar sig Mr Scruff som: »DJ, producent, tecknare och tedrickare.« Det sista är faktiskt inte bara en skojig slutknorr, utan syftar på ett seriöst temärke han driver vid sidan av. Kolla upp www.makeusabrew.com för mer om det!   

   För helt övrigt ges »Ninja Tuna« även ut på tonfiskformat USB-minne. Också det är helt sant.

PATRIK LINDGREN
2008-10-07