Jason Fine: Our Music is a Secret Order
JASON FINE

Our Music is a Secret Order
Kontra-Musik/Intergroove
Betyg: 6

Malmöbaserade technoetiketten Kontra-Musik har sedan starten 2006 släppt sju tolvor med akter som Patrik Skoog (som Agaric), Mikael Stavöstrand och Luke Hess, den senare straight outta Detroit – staden vars elektroniska musikscen känns som lite av förebilden för Kontra-Musiks ideologi.
   Både strikt musikaliskt – med djupt atmosfärisk, minimalistisk techno – och till deras lite hemliga approach som andas en del Underground Resistance och liknande. Det är säkert heller ingen slump att etikettens första fullängdare är med den i princip okände Jason Fine, som tidigare bara släppt en enda EP (»EP 01« på FXHE Records). Allt förstärkt av att skivan heter »Our Music is a Secret Order« – en fras som även verkar fungera som bolagets motto.    
   Albumet inleder lite trevande. »Half« drar, som en del annat på skivan, åt dubstep-hållet men utan att riktigt fängsla. Det gör däremot nästa spår, »Human Need«, enkel men varm och själfull med ett analogt präglat sound och lite kantigt tilltalande rytmer.
   »Workin’ it Out« viker in i de mörkare gränderna av den nordamerikanska technon, ljuden härmar ödsliga hundskall i natten. »Chaser« är mer avig, med industriellt metalliska rytmer och vibbar av Kraftwerk anno »Radio Activity«. »Isle« fläskar på med djupaste bas och hårt filtrerade ljud, Basic Channel-style.
   Rätt vitt spektrum alltså, men samtidigt stadigt rotat i samma djupt dubbiga och råbarkat avskalade techno. Det är bra på det stora hela, utan att på något sätt vara överväldigande.
PATRIK LINDGREN
2008-10-14