Christina Carter: Original Darkness
CHRISTINA CARTER
Original Darkness
Kranky/Border
Betyg: 8

»My words are not my words/My words are not my words/Are your words my words?«
   Det är texten på den sista låten från Christina Carters förra soloalbum »Electrice«. Men hon använder rösten mer än så, sjunger ordlöst, rör sig bortom orden, in i någonting annat, in i en gemensam källa. Jag tror att det är så hon tänker och en av anledningarna till att Charalambides – Christina Carter och ex-maken Tom Carter – har varit pionjärer och ett av de mest inflytelserika banden inom frifolkscenen är just Christina Carters mantraliknande sång. Charalambides bildades i Texas för sjutton år sedan. Även om relationen har spruckit spelar de båda fortfarande ihop, exempelvis turnerade de i Sverige i våras. Och »Likeness« från i fjol är ett av deras allra bästa album, mycket för att Christina Carter släpper mystiken och berättar. Hon sjunger där tydligare, skriver mer traditionella texter, delvis hämtade från amerikansk folktradition. Hon tycks hämta näring i samma inre sfär som tidigare, men tar in intryck utifrån på ett nytt sätt.
   »Original Darkness« fortsätter i samma spår, med det stora undantaget att hon gör allting själv. Det är mer folk, mindre psykedelia utan Tom Carters rasslande gitarrbågar. Musiken befinner sig nära marken, med keyboards samt akustiska och elektriska gitarrer som samspelar med rösten och de intima, poetiska och expressiva texterna. Det finns mycket smärta i orden, ibland tangerar hon nästan någon slags »Southern gothic«-känsla med mord, död och undertryckta begär. »In Prisoned Body« är titeln på en låt, med rader som »Cops kill men without reason/they don´t spend their time in jail«.
   Jag kan sakna långa låtar som cirklar runt orden, men då är det bara att ta fram en gammal Charalambides-skiva. Christina Carters röst når in i mig även denna gång, som få andra sångerskor. »Pretentiöst« kanske någon säger men jag tycker tvärtom – styrkan ligger i hur hon litar på rösten, följer sin egen stjärna och förmedlar allmänmänskliga reflektioner.
PM JÖNSSON
2008-10-21