Barr: Skogsbo is the Place
BARR
Skogsbo is the Place
Sakuntala/Record Heaven/Border
Betyg: 7

Skogsbo är ett torp två mil utanför Finspång där Barr spelat in sitt första album. De flesta medlemmarna känns igen från andra håll, Moneybrother, Taken By Trees och Racket And Ball till exempel. Sångaren och gitarristen Patrik Andersson skriver låtarna, han hämtar näring i både gammal och nyare folkrock. Andreas Söderström (Ass) är med i bandet men han spelar inte gitarr, utan harmonium. Skivbolaget listar Comus som en parallell – nja, Barr är långt ifrån lika kaotiska, då är Heron (ett annat brittiskt band från början av sjuttiotalet) en mer passande jämförelse.
   Första låten heter »Summerwind« och det finns en befriande lätthet över skivan. En bris från Kalifornien. Barr kan blicka ut över ängarna och sväva in i urskogen, betrakta tjäderspel, vidröra mossa, titta på månen, men sjunker inte in i mystiken – vilket är skönt, åtminstone om man som jag nästan överdoserat på mörker. En popkänsla är hela tiden närvarande, med en ganska soft atmosfär.
   Det är fint när Patrik Andersson och Hanna Fritzon sjunger samtidigt, som i den avslutande »Sister-Lovers Alone«. Rösterna kompletterar varandra och musiken vandrar i väg med handtrummor, småpsykedeliska gitarrer och ett skumt mellanspel med fältinspelning, dragspel och baklängesljud, innan låten tar ny fart och återknyter till den melodiska kärnan. »Calling My Name« – med sång av Fritzon – doftar Neil Young men med ett nordiskt vemod.
   Låtarna är bra överlag. Det är svårt att släppa skivan när den väl fastnar. Och det känns som att gruppen har ännu mer i sig. Jag ser fram emot nästa kapitel.
PM JÖNSSON
2008-10-28