Matti Bye: Drömt
MATTI BYE
Drömt
Rotor/Dotshop.se
Betyg: 7

Jag lyssnade mycket på två skivor med Matti Bye för några år sedan. Dels det nykomponerade soundtracket till Victor Sjöströms »Körkarlen«. Och ännu mer stumfilmsmusik, med en trio, The Panoptikon Orchestra. De var de två första utgåvorna på Byes skivbolag Rotor. I höst har han varit aktuell med den kongeniala musiken till Jan Troells senaste film, »Maria Larssons eviga ögonblick«. Och nu, en ny skiva, under eget namn, som faktiskt inte är filmmusik.
   Det är lätt att säga att det låter som filmmusik. Och det gör det ju. Jag närstuderar CD-häftet flera gånger för att se om det inte ändå är musik till stumfilmer. Men nix. Matti Bye har visserligen släppt en skiva med rockbandet Ingy för ett antal år sedan och obskyra folk/psykplattor med Vinter och Maailma på senare tid. Men han är främst känd som stumfilmspianist, framför allt på Cinemateket i Stockholm, där han arbetat i snart tjugo år.
   På »Drömt« samarbetar Bye – bland annat – med en lång rad indie-, jazz- och popmusiker. Om jag minns eftertexterna rätt så var även flera av dem involverade i musiken till Troell-filmen. Johan Berthling har producerat. Lars Skoglund, Nicolai Dunger och Goran Kajfes är några namn, liksom finska Laura Naukkarinen (Lau Nau) som även är medlem i Maailma.
   Även om mycket i Byes musikvärld känns igen så är musiken mer rakt på. »Uppbrott« är det tydligaste exemplet, det låter verkligen som att någon lämnar skutan, tar sitt pick och pack och sticker i väg. Extremt medryckande melodi och läckert när låten flyger i väg med Kajfes trumpet och tumlar runt i ett crescendo på slutet. Ett par andra låtar ökar tempo på liknande sätt men är inte lika förlösande.
   Oftast är det lugnare puckar. Sträva, vackra linjer av stråksektionen (Leo Svensson, Mikael Marin, Lars Warnstad). Leo Svensson spelar även såg på den lågmält majestätiska »Sömngångare« som aldrig briserar utan ligger och lurar, som en nattmara. »Midsommarnatt« uppsöker en annan musiktradition, den svenska folkmusiken, och jag tycker att det finns något svenskt, eller nordiskt, på många spår, långt inne i melodierna.
   Matti Bye spelar piano, pumporgel, klockspel och diverse klaviatur. Komponerar, skapar. Ingen filmmusik. Men musiken alstrar bilder. Väcker drömmar.
PM JÖNSSON
2008-10-28