B. Fleischmann: Angst is not a weltanschauung!
B. FLEISCHMANN
Angst is not a weltanschauung!
Morr/Dotshop.se
Betyg: 9

Det första som jag kommer att tänka på är, lite otippat, Lambchop.
   I den inledande pianoballaden »Hello« låter och känns B. Fleischmann verkligen som den lågmälde countrymelankolikern Kurt Wagner. Även om det nu uppges vara någon Sweet William van Ghost som sjunger just här. Det är för övrigt en massa inblandade hit och dit på skivan, bland annat ett samarbete med Daniel Johnston i dennes låt »King Kong«.
   Men det där är rätt oväsentligt. Det väsentliga är den extremt täta atmosfär som byggs upp, hur den egentligen spretiga musiken suger tag i lyssnaren som när någon böjer sig fram och viskar dig sitt livs all smärta, sorg och hårt förvärvade visdom. Det är en historia som berör, och jag kommer på mig själv att påverkas djupt. Jag blir alldeles gråtmild när jag råkar få se min familj genom fönstret samtidigt som jag lyssnar på »Last Time We Met at a T&TT Concert«.
   Utan att egentligen veta varför.
   Bernhard Fleischmann – trummis, pianist, gitarrist, sångare, electronicaknåpare – är en trettionånting från Wien som har gett ut en lång rad skivor i tio år – både solo och i konstellationer som The Year Of och Duo 505. Det mesta på den fina och för honom perfekt passande Berlin-etiketten Morr.
   »Angst is not a weltanschauung!« – »Ångest är inte en livsfilosofi«, ungefär – rör sig musikaliskt mellan Junior Boys-tajt electronicapop och mer organiskt plottrig, Tarwater-torr funk. Med det är den varmt melankoliska stämningen som bär fram det hela så lyckosamt och som finns kvar långt efter det att musiken tystnat.
PATRIK LINDGREN
2008-11-04