The Guild: The Golden Thumb
THE GUILD
The Golden Thumb
Siblingless/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Ett mästerverk ligger inbäddat i spår tio på detta album. Låten är en anglofilt anfrätt träskgospel vid namn »I Won’t Go (Anywhere Alice Won’t Go)«, episkt sorgsen men samtidigt upplyftande som få hymner. Den befinner sig en bra bit bort från The Arks glamoperapunk. Inget ont om det bandet, men när dess trummis Sylvester Schlegel byter till gitarr och sång skapar han i egna sexmannaorkestern The Guild en slags värld av ljud som inbjuder till avslappnat lyssnande, snarare än rusande revolution i glitter och platå.
   Schlegel är heller ingen traditionell estradör, utan musiker ända in i benet. Han är som bandnamnet antyder en sann skråmänniska, vill inte syssla med något annat och kommer säkerligen heller aldrig att behöva göra det. På The Guilds andra album (utmärkta debuten »Oh My Guild!« kom 2006) går han vidare i missionen att göra världens bästa musik för sådana som han själv, hur många eller få de än visar sig vara.   
   Med sin tjocka omfångsrika soulröst i närheten av Van Morrison eller Steve Marriott, låtideal pendlande mellan återfunnen gräsrotsamericana som i Buffalo Springfield eller The Band och fina låtbyggen som i The Move eller Traffic samt en hämningslös lekfullhet med ord, tempon och nivåer hittar Schlegel sitt anslag. När det är som allra bäst, som i springsteenska crescendot på »It’s About Thyme«, ser man framför sig The Guild som ett flinande Aristocats ackompanjerande och ivrigt påhejande ett genuint fylleslag på en saloon i den där vilda västern.
MARTIN THEANDER
2008-11-18