Julie Venus: Julie Venus
JULIE VENUS
Julie Venus
Konstpiration/www.klicktrack.com
Betyg: 5

För elva månader sedan tippade tidningen Metro att duon Julie Venus skulle få sitt breda genombrott 2008. Hög tid att uppfylla det nu, men med ett album så här i årets elfte timma kan man inte anklaga dem för att inte göra sitt bästa.
   Svenska Julia Furuholm och fransmannen Samuel Wulgué möttes härom året i Örebro. Båda är klassiskt skolade, Julia på sång och Samuel piano, men tillsammans ger de sig hän åt dansant electropop – något ingen av dem försökt sig på tidigare.
   De droppade lite låtar på Myspace efterhand som de växte fram, och uppmuntrade av allt positivt gensvar står de här med ett nio låtar långt debutalbum. Som kanske hade behövt lite mer eftertanke och distans för att verkligen lyfta, åtminstone som en helhet betraktad.
   Enskilt fungerar däremot låtarna ofta utmärkt. Inledande »I’m Thinking It Over« är en hurtig charmprick i samma obekymrat melankolisksvulstiga anda som Cut Copy med bräkande synthar, tunna baslinjer, tillplattade trumprogrammeringar och gullig men handfast sång av Julia.
   Bra på ett liknande sätt är också »Business«, »Stuck in Time«, »And Then You Go« och, tja, de flesta av spåren. Problemet är att dessa under en sträcklyssning ganska omgående flyter in i och liksom tar ut varandra, det känns som att duon krampaktigt håller sig fast vid en och samma formel. Man saknar kanske också de gedigna producentkvaliteter som finns hos liknande akter i stil med Sally Shapiro och Nicolas Makelberge.
   Även om här finns ansatser till stordåd så tror jag att Julie Venus – åtminstone i nuläget – får ses som ett fenomen inom bloggosfärens snäva väggar.
PATRIK LINDGREN
2008-12-02