Rick Tomlinson: Night Time Recordings From Göteborg
RICK TOMLINSON
Night Time Recordings From Göteborg
Kning/Dotshop.se
Betyg: 8

En natt i Göteborg. Det låter kanske inte särskilt värmande. När jag skriver det här är det flera minusgrader i Majorna och vinden var elak i morse. Men Rick Tomlinsons musik – inspelad i Göteborg en vinternatt för två år sedan – har med sig varma vindar. En av låtarna heter just »Warm Winds« och den bästa låten är en lång improvisation med namnet »Daylight over Calvi«. Calvi är en kustort på Korsika. Jag blundar och hamnar där, eller på en annan, lugn plats.
   Rick Tomlinson från Manchester kallade sig tidigare Voice Of The Seven Woods och har släppt ett album på Twisted Nerve och ett par egenproducerade utgåvor. »The Journey«, som Kning gav ut förra året, var till exempel en CD-R som fick ny skrud. En kort skiva, med melankoliska vykortsmelodier som skapade känslan av att betrakta landskap genom ett tågfönster på väg hemåt med nya upplevelser färska i minnet.
   I samband med inspelningen av den här skivan såg jag en konsert med Tomlinson, då spelade han bitvis med eld i gitarren men här, i en studio utan publik, är musiken meditativ, den prövar sig fram. Mycket är improviserat; han testar olika stämningar och hittar en personlig fåra, vandrar mellan folk, klassisk gitarr, vaga österländska ekon och snuddar vid den amerikanska Takoma-traditionen. Vid något tillfälle kommer jag att tänka på den brasilianske gitarristen Bola Setes underbara album »Ocean«.
   Det är inte lika virtuost som de andra gitarristerna Kning släppt skivor med i sin liveserie (James Blackshaw, Steffen Basho-Junghans, Harris Newman) men Tomlinson har en ton som lockar. Många tankar mellan strängarna. Den öde natten är närvarande men den öppna, reflekterande musiken tar sig förbi vargtimmen och frambringar glipor som kastar välbehövligt ljus över tillvaron.
PM JÖNSSON
2009-02-03