Buraka Som Sistema: Black Diamond
BURAKA SOM SISTEMA
Black Diamond
Fabric/Border
Betyg: 8
 
Mitt första möte med den angolanska kuduroscenen var via franske afrokonnässören Frédéric Gallianos projekt Kuduro Sound System. Det mörkt elektroniska soundet var råbarkat, drivet var hätskt. Olikt något annat jag hade hört från Afrika, eller någon annanstans – möjligen undantaget den brasilianska baile funk-scenen som hade börjat uppmärksammas i samma veva.
   Men medan baile/favela funk snabbt blev chict och snudd på allmängods hände det väl inte så mycket mer med kuduro – inget som gjorde tydliga avtryck internationellt i alla fall. Tills Buraka Som Sistema (»sound system« alltså) dök upp, en kvartett från Lissabons immigranttäta förorter där många härstammar just från den forna portugisiska kolonin Angola.
   Låtar som »Yah!« och »Sound of Kuduro«, den senare med gettofunkdrottningen M.I.A. på gästsång och en video inspelad på gatorna i Angola, spreds över nätet. Och när nu debutalbumet kommer, talande nog utgivet på ledande klubbetiketten Fabric, känns det som att världen bara väntar på att få ta till sig det här fenomenet.
   Jämfört med Gallianos projekt, som spelades in i Angola med lokala producenter, är Buraka Som Sistema markant mer europeiskt i soundet – avståndet är längre till de traditionellt afrikanska rytmerna som bara ibland anas i botten, i stället hörs tydlig inspiration från brittiska trender som garage, dubstep och grime.
   Men drivet är minst lika frenetiskt och smittande, dessutom så elakt och rått att The Prodigy skulle framstå som ett gäng gulliga småpojkar om de mot förmodan skulle våga sig upp på samma scen. Med »Black Diamond« har Buraka goda chanser att bli årets Bonde do Role.
PATRIK LINDGREN
2009-02-10