Musiq Soulchild: On My Radio
MUSIQ SOULCHILD
On My Radio
Atlantic/Warner
Betyg: 5
 
När Musiq Soulchild släppte sin första platta 2000 presenterade de stora skivbolagen nya artister från den alternativa soulscenen nästan varje månad. I dag är klimatet för neosoul desto bistrare; originella artister får ta ett steg åt sidan till förmån för trygga val som John Legend.
   Musiq Soulchild, eller Taalib Johnson som han egentligen heter, balanserar någonstans på gränsen.
   På de första skivorna kryssade Philadelphia-killen fram genom traditionella soulterritorier. Men trots den konventionella ljudbilden hade hans röst en modern ton som berörde i all sin enkelhet.
   På »On My Radio« framstår trettioettåringens position som något av en outsider på soulscenen alltmer urvattnad. I de bästa stunderna på detta hans femte album gräver Musiq Soulchild ner sig i sen nittiotalssoul. Det bränner också till när Mary J. Blige bjuds in som duettpartner i balladen »Ifuleave«, om en relations knyckiga känsloväxlingar: »If you believe you’d do best without me/I’ll let it go girl/it’s over/but before we say goodbye/just give it a try.«
   Men på det stora hela blir det varken nyskapande eller intressant.
NICOLA PRYKE
2009-02-10