Dundertåget: Skaffa ny frisyr
DUNDERTÅGET
Skaffa ny frisyr
Razzia/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Robert »Strängen« Dahlqvist – lat eller smart?
   Jag lutar åt det senare.
   Efter två plattor med soloprojektet Thunder Express börjar den forne Hellacopters-gitarristen om, nu på svenska. Egentligen är det inte så mycket en nystart som en svensk spegelbild av vad som varit. Samma bandmedlemmar, samma logga (om än skriven med tuschpennor på svenska). Åtta av tio låtar på Dundertåget-debuten är hämtade från Thunder Express drygt två år gamla andra fullängdare. Den här gången med nyskrivna texter av Stefan Sundström. »Jag är så nöjd med den plattan, jag tycker inte att den fick den uppmärksamhet den förtjänar«, är Robert Dahlqvists förklaring, i en intervju med TT Spektra, till varför han använder gamla låtar en gång till.
   Och jag håller alltså med Strängen. Det här är försvarbar och rockmiljövänlig återanvändning.
   Det händer nämligen något nytt när Thunder Express slitna om än effektiva gitarrackord kombineras med Sundströms svenska texter. Plötsligt låter Dahlqvist ful, skitig och elak, men också mer hemma. Från att ha gjort habil musik som skulle kunna ha sitt ursprung egentligen var som helst, gör Dundertåget nu proggdoftande, blågul rock som helt naturligt har vuxit upp under furubordet i vardagsrummet på skivkonvolutet, jämte den slitna soffgruppen. Det hela låter sjuttiotal i fräsch nollnolltappning, med siktet inställt på klubbscener.
   »Förr va jag först nu e jag sist/Nu e det nog för jag e slut som artist«, sjunger han i »Slut som artist«, en av tre egna texter på plattan.
   Lita inte på Strängen. Han har precis börjat om.
ANDERS DAHLBOM
2009-02-17