Gomez: A New Tide
GOMEZ 
A New Tide
ATO/Bonnier Amigo
Betyg: 5

Det finns några hyfsade ögonblick på dessa identitetssökares sjätte album. »Lost Track« är en fin melodi med vänt gitarrplock och vacker stämsång. »Win Park Slope« är inte fel för den som letar efter en spröd banjovariant av den hypnotiska ljudmagi som Soundtrack Of Our Lives är mästare på. Singeln »Airstream Driver« är nästan driven. Avslutande »Sunset Gates« är bitvis drömskt och fritänkande vacker.
   För debuten »Bring It On« tilldelades brittiska Gomez utmärkelsen Mercury Music Prize 1998 och sedan dess har bandet gjort sitt bästa för att åstadkomma lapptäcken av tempoväxlingar, ljud och instrument i en slags epaversion av deltablues, folkrock och knaspsykedelia dominerad av sårad manssång med innerlig framtoning. Deras främsta kommersiella bedrift, habila »How We Operate« på soundtracket till »Grey’s Anatomy« ska kanske ses som ett olycksfall i arbetet.

   Hemmablinda röster har velat placera Gomez på nivå med allt från krautrockens herdestunder till Nick Drake och The Doors, men Pearl Jam är en bättre jämförelse. Alltså musik för fjunskäggiga rättskaffens män som vill ha sina idoler ifred. I detta fall kommer de antagligen också till slut att få ha dem för sig själva. Gomez gör i grund och botten långtråkig americana, nu som då. De kan spela, de kan skriva låtar, de kan sjunga, de kan hela sin geekteori – men de kan liksom inte få till det. Trots ansatser till beröring, säkerligen seriöst menade, inte ett spår av ögonblickets magi.
MARTIN THEANDER

2009-04-28