The Juan MacLean: The Future Will Come
THE JUAN MACLEAN
The Future Will Come
DFA/Cooperative/Bonnier Amigo
Betyg: 4

Från varmblodigt rött till iskallt vitt. Man kanske inte ska dra för stora växlar på skillnaderna mellan omslagsbilderna till The Juan MacLeans två album, men ändå: där debutens färgskala andades pulserande uteliv känns uppföljaren steril och museal. Det säger i alla fall något om hur det låter.
   Amerikanen John MacLean albumdebuterade som The Juan MacLean för fyra år sedan med »Less Than Human«, en platta fylld med dansmusik lika medryckande för fötter som för hjärna. Med stigande förvåning har jag senaste tiden från olika håll läst hysteriskt positiva omdömen om uppföljaren, inget på den är nämligen bättre än något på »Less Than Human«.
   Då har jag ändå i flera månader försökt tränga ner under skivans hårt polerade elektroniska yta, problemet är bara att det inte går att hitta något där. Precis som på föregångaren får den begränsade sångaren MacLean röststöd av Nancy Whang, och även om jag kan förstå referensen till Human Leagues sångare Oakey/Sulley så når aldrig MacLean/Whang aldrig dit. Det saknas skärpa, en popsensibilitet.
   »The Future Will Come« är ett smart och glittrigt discopaket med en tom kärna. Egentligen är det bara inledande »The Simple Life«, snygga »No Time« och avslutande Chicago house-blinkningen »Happy House« som får mig ordentligt uppeldad. Annars förhåller jag mig lika likgiltig till skivan som Whang och MacLean själva på omslaget.
ANDERS DAHLBOM
2009-04-28