New York Dolls: ’Cause I Sez So
NEW YORK DOLLS
’Cause I Sez So
Rhino/Warner
Betyg: 3

Få hade kunnat förutse att Morrissey skulle lyckas få det läppstiftsmålade och inflytelsefulla sjuttiotalsbandet New York Dolls att återförenas för ett framträdande på Meltdownfestivalen i London 2004. Bandets originalgitarrist Johnny Thunders dog 1991 och de båda trummisarna, Jerry Nolan och Billy Murcia, hade varit begravda sedan länge (den sistnämnde hann knarka ihjäl sig innan inspelningarna av 1973 års debutplatta ens hade påbörjats).
   Återföreningen blev ett roligt evenemang och trots att basisten Arthur Kane avled i leukemi kort därpå hade lusten att göra skivcomeback väckts hos de två kvarlevande medlemmarna. Sångaren David Johansen och låtskrivaren/gitarristen Sylvain Sylvain rekryterade en ny och yngre besättning för att 2006 spela in den fyndigt betitlade »One Day It Will Please Us to Remember Even This«.
   På sin nya och fjärde skiva återupptar New York Dolls samarbetet med Todd Rundgren, som för trettiosex år sedan producerade bandets allra första studiosessioner. Titelspåret bjuder på bredbent och hejdlöst gubbmanglande byggarbetarrock, medan spår i stil med »Better Than You« och »Lonely So Long« låter som om de vore hämtade från något av Keith Richards soloalbum. Förmodligen kommer de att gå varma på radiokanalen Bandit.
   Den i reggaetakt omstöpta tolkningen av egna klassikern »Trash« är lyckad, men alltför ofta klingar 2009 års upplaga av New York Dolls likt de Stones-wannabeband som brukar stå för scenunderhållningen på danska landsortskrogar.
L-P ANDERSON
2009-05-05